Kategorier
Allgemein

10 tips för ett framgångsrikt genomförandet av ett lopp

Förberedelserna inför ditt lopp har troligtvis varit lång och intensiv – självklart att du nu vill prestera bra för att kunna uppnå ditt mål. Låt inte slumpen ta över utan se till att tackla loppet med rätt attityd. Våra 10 tips visar dig hur du kan lägga upp loppet för att kunna le brett efter målgången.

Var positiv

Oavsett om du varit så nervös att du inte kunnat sova eller inte fick någonting i dig vid frukosten – idag är en viktig dag för dig! Du har investerat mycket tid, så oavsett nervositet så var positiv. Starta med glädje och njut av loppet som du har förberett dig så väl inför. Du vill ju nå målet med ett leende.

Välj en realistisk tävlingsfart

Framförallt i början är det frestande att följa med (för) starka löpare och därmed övervarva din motor och dra på dig mjölksyra tidigt. Var förnuftig och välj ditt tempo helst så att du kan öka farten på loppets andra halva. I running.COACHs träningsprogram kan du få en prognos som kan vara av stor nytta när du planerar ditt lopp.

Fokusera på dig själv

Håll fokuset på dig själv under loppet. Din andning, ditt tempo och dina rörelser står i fokus. Andra löpare och publiken kan vara en motivationskälla, men de bör dock inte påverka dig så mycket när du springer.

Dela upp loppet i olika segment

Att dela upp loppet på ett bra sätt är mycket viktigt för att kunna uppnå sitt eget mål då det kan underlätta mentalt. ”Nu är en fjärdedel avklarad”, ”nu har jag gjort 4 av 5 backar”, ”nu är det sista milen” är sätt att dela upp loppet mentalt.

Distraktion

Trötta ben, tung andning, blåsor på fötterna eller känslan av att vara helt slut – allt detta kan förekomma under ett lopp. Nu gäller det att distrahera sig från de negativa tankarna genom att tänka på något positivt eller ändra fokus. Istället för att tänka på de trötta benen kan du fokusera på armarna och deras dynamiska rörelse. Du har ingen syra i armarna, men de styr benen, vilket kommer hjälpa benen framåt. Du kan också tänka på ett tidigare träningspass eller tävlingslopp där du lyckades besegra de negativa tankarna, vilket ger dig styrka framåt.

Motivera dig själv

Motivera dig själv under loppet för att få ut allt som finns ur kroppen. Tänk på hur du korsar mållinjen och hur stolt och glad du kommer vara då. Du kan även tänka på en belöning som du kommer unna dig efter loppet. Detta kan vara en specifik dryck, någonting bra att äta eller en massage.

Var flexibel och håll dig avslappnad

Det går inte alltid som planerat när man springer ett lopp: Det kan vara vädret, problem med matsmältningen eller helt enkelt att du inte klarar att hålla den planerade farten. Nu gäller det att inte slösa bort ytterligare energi utan att vara flexibel. Om inte plan A funkar, så funkar säkert plan B – så försök fortsätta spring avslappnat.

Kontrollera dina rörelser

Det är bra att kontrollera dina rörelser då och då för att undvika att springa oekonomiskt och därmed riskera kramp eller liknande. Ägna några sekunder åt att vara uppmärksam på vad dina ben gör och vad armarna gör? Hur ser kroppshållningen ut? Andas jag i jämn takt? Anpassa rörelsemönstret om det behövs.

Näring under loppet

Om loppet varar längre än 60 minuter gäller det att regelbundet tillföra energi till kroppen. Detta kan ske  i form av vätska (vatten, gel) eller i fast form (bar, frukt). Det gäller dock att inte experimentera under tävlingen – träna på att äta/dricka under belastning under förberedelseperioden.

Njut av målgången

Jobbet är gjort! Det här är DITT MOMENT. Du har investerat mycket tid i det här projektet och nu gäller det att njuta till fullo av de sista meterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.